Culinair Erfgoed Diner | Alchohol op de Kolonie

Beleef 200 jaar Koloniën op je bord
In het kader van 200 jaar Veenhuizen organiseren wij in april, juni en september 2023 een culinair erfgoed diner. Met een wisselend culinair thema gerelateerd aan de bijzondere historie van de koloniën. Verrassend, modern en smaakvol, met gebruikmaking van lokale producten en een knipoog naar het verleden.

De Koloniën van Weldadigheid hebben een (nog onontgonnen) historische verbinding op het gebied van voedsel. De Koloniën zijn ontstaan als oplossing voor de armoede in de grote steden; gebrek aan alles, maar vooral aan eten. In de vrije Kolonie leerde men door middel van landbouw (verbouwen van voedsel) om zelf een goed bestaan op te bouwen. De onvrije Kolonie was een zelfvoorzienende gemeenschap waar het voedsel voor en door de verpleegden werd verbouwd.

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu.
Alle diners vinden plaats op zondagmiddag- en avond, op verschillende locaties in de Koloniën van Weldadigheid.

Het programma op 4 juni begint bij Bitter en Zoet, van waar we met een gids, te voet, op pad gaan naar Brouwerij Maallust in hetzelfde dorp. De wandeling is doorspekt met historie en sappige verhalen van onze erfgoedgidsen. Na de wandeling arriveren we bij Brouwerij Maallust voor een korte introductie over de brouwerij, waarna wij onze reis vervolgen naar de hopvelden van Maallust in Veenhuizen.

Hop in Veenhuizen? Jazeker! Sinds een aantal jaren wordt met succes hop verbouwd, welke wordt gebruikt voor een aantal bieren die bij Maallust worden gebrouwd.

Na al deze verhalen keren we uiteindelijk terug bij Bitter en Zoet, de koks hebben bijzondere gerechten gemaakt waar de bieren van Maallust en Vagebond uit de Belgische zusterkolonie Merksplas verwerkt zijn.

Prijs per persoon € 49,50
Geheel verzorgd, inclusief vier gangen diner en interactief middagprogramma met o.a. rondleidingen en verhalen.
Aanvang 15.00 uur.

Locatie:
Hotel Restaurant Bitter en Zoet
Hospitaallaan 16
9341AH Veenhuizen

Datum

jun 04 2023
Verlopen!

Locatie

Veenhuizen
Categorie