In Stof en Steen

Vlakbij het gevangenismuseum te Veenhuizen, aan de Ds. Germsweg 11, is deze zomer weer een unieke en bijzondere tentoonstelling te zien: IN STOF EN STEEN, SCULPTUREN EN GEWEVEN VERBEELDINGEN. Bijzonder, omdat het combineren van de zachte en soepele materialen van de geweven doeken en  het harde van de gebruikte steen voor de sculpturen heel verrassend uitpakt. Elk materiaal heeft zo zijn eigen unieke uitstraling. Uniek en bijzonder, omdat de handgeweven verbeeldingen alleen maar op speciale weefgetouwen konden worden geweven, waarvan er ook in Nederland maar weinig te vinden zijn.
In vroegere tijden hing de adel en rijkere burgerij geweven afbeeldingen aan de muur tegen de tocht en koude uitstraling van de ruwe gemetselde stenen. Nu, in onze moderne, strakke interieurs hebben geweven afbeeldingen weer dezelfde  functie. Zij verzachten de harde lijnen.
De drie weefsters hebben zich door verschillende zaken laten inspireren, zoals kleuren, draden, gedichten, vormen, waardoor er een gevarieerde expositie is ontstaan. Ook verrassend is het verschil in effect en uitstraling bij het gebruik van verschillende draden zoals fijn glanzend gesponnen linnen en zijde of het ruwer gesponnen lintow. Een schilder kan altijd weer overschilderen of iets toevoegen, al doende ontstaat het schilderij, een wever daar en tegen moet de hele voorstelling kant en klaar hebben, proeflapjes hebben geweven om de kleureffecten in te schatten, verschillende bindingen hebben uitgeprobeerd, inschatten hoeveel draden op de cm hij moet inslaan zodat de voorstelling niet uitgerekt of afgeplat wordt. Dan nog blijft het een verrassing hoe de voorstelling eruit komt te zien als deze eenmaal geweven wordt; er kan dan ook niets meer veranderd worden.
Hand geweven betekent ook elke draad met de hand inslaan en aanslaan, trappen en patroondraden trekken,  het is een zware lichamelijke arbeid. Ooit was dit de manier waarop al onze stoffen voor kleding werden geweven, misschien iets om bij stil te staan  in deze tijd van wegwerpkleding. Ook het werken met steen vereist naast ervaring, kracht en geduld. De twee exposanten werken met verschillende steensoorten, waardoor ook hier afwisselende vormen ontstaan.
Laat u verrassen door deze unieke expositie .

Datum

jul 29 2023 - aug 31 2023
Verlopen!

Tijd

donderdag vrijdag en zaterdag 13.30- 16.30
1:30 pm - 4:30 pm

Locatie

het Atelier, Veenhuizen
Ds.Germsweg 11 Veenhuizen
Categorie