Bezienswaardigheden

In Noordenveld ben je niet zomaar uitgekeken

Hoewel Noordenveld al een uitje op zichzelf is, zijn er talloze bezienswaardigheden die beslist de moeite waard zijn. Maak een fietstocht langs de verschillende molens, doe een luisterrondje rond de Brink in Roden, bezoek een theetuin, kies een van de vele bezienswaardigheden waar Noordenveld trots op is!

Roden

Roden is een dorp met vele gezichten. Het gezicht gevormd door historie waarin Ot en Sien, Johannes Scheepstra en dichteres Vasalis aan bod komen. Een rijke culturele plaats met een eigen theater, bioscoop en kunstencentrum. Het is een echt Drents dorp met een typerende Brink en inwoners die alles weten van de Drentse nuchterheid. Er is genoeg ruimte voor gezelligheid met veelzijdige horecagelegenheden om te genieten in grote of kleine gezelschappen. Voor de dagelijkse boodschappen, de verse lekkernijen of uitgebreid winkelen biedt het centrum voor elk wat wils. En dat allemaal in een gezellig winkelhart, goed te belopen en goed te bereiken. Roden is verrassend veelzijdig en zo dichtbij.

Roderwolde

Roderwolde is ontstaan door ontginning van het veengebied vanuit Roden. In het begin van de 12e eeuw besloot Roderwolde zich af te scheiden van Roden. Roderwolde kent, naast oude gebouwen, ook nieuwbouw, waardoor ook een dorpskern is ontstaan. Samen met de omringende buurtschappen Sandebuur, Foxwolde en Matsloot, zorgen de bewoners voor een rijk en gezellig verenigingsleven.

Norg

Wie Noordenveld bezoekt, kan niet om Norg heen. Dit oude dorp dat net als Roden al vanaf de middeleeuwen bestaat, staat niet alleen bekend om zijn mooie wandel- en fietsroutes; geniet ook op een van de vele terrasjes, van de folley-art, de leuke winkeltjes en de monumenten die Norg rijk is. Rondom Norg vind je een uitgebreid bosgebied, met natuurhuisjes, campings en prachtige uitgezette wandelingen.

Peize

In de vijftiende eeuw begon men bier te brouwen in Groningen. Al snel kwam er een grote vraag naar hop. Veel boeren in Peize begonnen hop te verbouwen. Er werd zo veel hop verbouwd, dat het zelfs naar Engeland en Duitsland vervoerd werd. Aan het Noordsepad is nog een hoptuin te bezichtigen. Maar Peize is zo veel meer dan alleen hop. Zo ligt het rechtstreeks aan de Onlanden, het overstromingsgebied dat ervoor moet zorgen dat omringende gebieden droge voeten houden. De Onlanden is een prachtig natuurgebied, waar bijzondere vogels te vinden zijn. En als je heel goed oplet, zie je misschien een otter zwemmen! Zwem je liever zelf? Neem dan een duik in het openluchtbad. Of duik lekker de bijzonder luxe sauna in.

Veenhuizen

Gevangenisdorp Veenhuizen is sinds 1984 vrij toegankelijk. Voor die tijd was het een gesloten dorp, waar alleen bewoners en gevangenen mochten komen. Het dorp heeft een rijke historie en werd vroeger Hollands Siberië genoemd, door zijn functie als strafkolonie. Naast enorm veel activiteiten en attracties zoals het gevangenismuseum, de escapebus, excursies en monumentale gebouwen, biedt Veenhuizen nog veel meer. Rondom Veenhuizen liggen uitgestrekte natuurgebieden met mooie wandelroutes. Na afloop strijk je natuurlijk even neer bij Hotel-Restaurant Bitter & Zoet, of van Pasen tot oktober bij theetuin Zunneschien; kronkelende paadjes in een bloeiende tuin met zitjes op verstopte plekken. En loop dan ook meteen de galerie even binnen, waar je kunst van diverse kunstenaars kunt bewonderen.

Steenbergen

Hunebed D1
In Steenbergen staat, de naam zegt het al, dit mooie grote hunebed. Ooit gebouwd als grafkamer door het Trechterbekervolk, zo’n 5000 jaar geleden, nu een heerlijke plek voor een picknick of de startplek voor een mooie wandeling.

Een

Zwartendijksterschans
Deze schans maakte deel uit van de Friese waterlinie. Deze is rond 1580 aangelegd, waarbij de schans in 1593 werd gebouwd. Opdrachtgever was Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg, stadhouder van Friesland en de gewesten Groningen en Drenthe.  Stap rechtsreeks de geschiedenis in, de schans is vrij te bezichtigen.