Familiepark Nienoord

Nienoord Spoorwegen

Circa 80 vrijwilligers zetten zich voor de Nienoord Spoorwegen. Zeven maanden per jaar vervoeren zij de bezoekers van het familiepark rond. Op het oude traject rond het park wordt er continu gereden. Voor de kinderen is een ritje op de treinen een hele belevenis. Zij stappen op op een levensecht station, de seinen moeten op groen en de conducteur blaast op zijn fluit. Op doordeweekse dagen rijdt een schaalmodel van de NS diesellocomotief. Heel bijzonder is een ritje met de stoomlocomotief. Alleen op zon- en feestdagen trekt de stoomlocomotief de trein.

Nieuwe trajecten

In mei 2022 werd station zuid en de nieuwe spoorlijn tussen de parkeerplaats en het park in gebruik genomen. De trein rijdt hier alleen op zon- en feestdagen en de dienstregeling voorziet dan ieder half uur in een rit. In 2024 wordt het spoor uitgebreid met een zogenaamde noordtak, waarbij nabij het Natuur Educatiepark achter het familiepark het nieuwe station Meulenhorn kan worden bereikt. Uiteindelijk moet het rondje van 400 meter uitgroeien tot een traject van circa 2 kilometer.

Vrijwilligers

Nienoord Spoorwegen wordt volledig door vrijwilligers gerund. Zij beginnen als conducteur en kunnen doorgroeien naar motormachinist en stoommachinist. De circa 80 vrijwilligers dragen Nienoord Spoorwegen en ze doen veel meer dan het laten rijden van de treinen. Ze doen ook het onderhoud van het spoor en de treinen, de gebouwen, de groenvoorziening en houden zich verder onder andere bezig met de doorontwikkeling en wet- en regelgeving.

Leefbaarheidsprijs 2022

In 2022 kende de gemeente Westerkwartier de Leefbaarheidsprijs toe aan Nienoord Spoorwegen. De vrijwilligers van Nienoord Spoor werden geroemd als een club die ‘kennis van generatie op generatie overbrengt.  Het stukje waardering kwam binnen. ‘Als zestig jaar hebben we zonder dat iemand het ziet, gezorgd dat de trein hier rijdt’, reageerde de voorzitter destijds. ‘Kinderen kunnen vanaf tien jaar beginnen als conducteur en doorgroeien naar machinist. Als je het over trouw hebt: veel van onze leden zijn langer dan dertig jaar vrijwilliger voor Nienoord Spoor.’ 

Rico
Author: Rico