Musea

Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen

Veenhuizen werd in 1822 als Kolonie van Weldadigheid opgezet door generaal Johannes van den Bosch. De bedoeling was om armoede te bestrijden, door ‘paupers’ op te nemen; mensen die aan lager wal waren geraakt. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg het dorp steeds meer een gevangenisfunctie, vanaf dat moment werden er ook misdadigers opgesloten. Tot 1989 was het dorp gesloten; je kon er alleen wonen als iemand van je gezin in Veenhuizen werkte en bezoekers mochten alleen het dorp in als dat echt nodig was.
Inmiddels is Veenhuizen een prachtige toeristische trekpleister met zijn meer dan 100 rijksmonumenten, weelderig groene omgeving en natuurlijk het gevangenismuseum! En wat dacht je van een Escapebus of een luistertocht door het Pauperparadijs!

Speelgoedmuseum Kinderwereld

Dit museum is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Hier hoeven ouders niet steeds te roepen: ‘Niet aankomen!’ Want in Kinderwereld is niet alleen antiek speelgoed te bekijken, maar is er veel mogelijkheid om zelf te spelen. Maak een rondje op zo’n ouderwetse fiets met een groot voorwiel, een vélocipède. Ook kun je steltlopen, tollen, rondjes maken in de echte oude draaimolen, hoepelen en nog veel meer. Liever binnen spelen? Dat kan hoor! Binnen is het oude kruidenierswinkeltje, de knutselkamer en de speelzolder. In museum Kinderwereld zijn kinderen (en ouders) niet zomaar uitgespeeld.

Museum Havezate Mensinge

Een havezate was oorspronkelijk het kasteel van een ridder. Er zijn nog een aantal Havezates in Drenthe, waarvan Mensinge de meest authentieke historische havezate is. Sterker nog: het is de meest authentieke historische havezate van heel Nederland! Havezate Mensinge is bijzonder oud. Al in 1381 wordt hij voor het eerst genoemd. Stap je de havezate binnen, dan stap je zo het verleden in. De vertrekken zijn ingericht met authentieke meubels en geven een mooi kijkje in het leven van weleer. Je maakt kennis met de bewoners door de eeuwen heen en hun levensgeschiedenis. Het landgoed leent zich ook voor heerlijke wandelingen, waarvan er meerdere zijn uitgezet. En na afloopt een terrasje pikken? Dat doe je natuurlijk bij Cuisinerie Mensinge, dat gevestigd is in het oude koetshuis.

Het Scheepstra Kabinet

Wie heeft er niet van Ot en Sien gehoord? Deze figuurtjes zijn in Roden ‘geboren’. Ze zijn namelijk door onderwijzer, pedagoog en schrijver Hindericus Scheepstra bedacht. Hij kwam in 1859 te wereld in Roden. In de Scheepstraschool is een klaslokaal, het kabinet, helemaal in de 30-er jaren ingericht. Hier vind je niet alleen de oude schoolbankjes, leesplanken en schoolplaten, maar kun je interactief ontdekken hoe het er vroeger op school aan toe ging. Kinderen (en volwassenen!) kunnen leren schrijven met mooie letters, luisteren naar verhalen van vroeger en kennismaken met Scheepstra, zijn familie en natuurlijk Ot en Sien.

Het Nederlands Graanmuseum

Dit museum is gevestigd in molen Woldzicht in Roderwolde. Woldzicht is een molen uit 1852. Er wordt niet alleen lijnzaadolie gewonnen, maar een paar jaar na de stichting werd er op de zolder een uitrusting voor het malen van graan geplaatst. Op de voormalige graanzolder vind je het museum met daarin allerlei zaken die te maken hebben (en hadden) met het malen en verwerken van graan. Ook herbergt het museum veel zeldzame soorten graan, streekantiek en andere rariteiten. Daarnaast zijn er vaste en wisselende exposities te zien. Kortom, het Nederlands Graanmuseum is zeker een bezoek waard!