Overzicht dorpen
Genoeg leuke dorpen te bezoeken in Noordenveld,
hier vind je ze!
Noordenveld telt naast de kerndorpen Roden, Norg, Peize en Veenhuizen nog 22 andere kernen die ieder hun eigen unieke karakter hebben: Altena, Alteveer, Een, Een-West, Foxwolde, Huis ter Heide, Langelo, Lieveren, Leutingewolde, Matsloot, Nietap, Nieuw-Roden, Peest, Peizermade, Peizerwold, Roderesch, Roderwolde, Sandebuur, Steenbergen, Terheijl, Westervelde en Zuidvelde.
Roden
Roden is ontstaan in de middeleeuwen, maar nog steeds bruisend van leven. Naast de vele monumenten die een bezoekje waard zijn, kun je neerstrijken in een van de talloze horecagelegenheden, winkelen in het kleine maar gezellige centrum of een bezoekje brengen aan de bezienswaardigheden van Roden. En als je Roden op het juiste moment bezoekt, kun je de Rodermarkt meemaken. Dit meerdaagse evenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Blijf dus gerust een nachtje slapen, want Roden doe je niet in een dag!
Roden
Roden is ontstaan in de middeleeuwen, maar nog steeds bruisend van leven. Naast de vele monumenten die een bezoekje waard zijn, kun je neerstrijken in een van de talloze horecagelegenheden, winkelen in het kleine maar gezellige centrum of een bezoekje brengen aan de bezienswaardigheden van Roden. En als je Roden op het juiste moment bezoekt, kun je de Rodermarkt meemaken. Dit meerdaagse evenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Blijf dus gerust een nachtje slapen, want Roden doe je niet in een dag!
Dorpen in de omgeving
Alteveer
Alteveer is een buurtschap dat is ontstaan rond 1930, toen er mensen kwamen wonen in plaggenhutten. De plaggen zijn vervangen door stenen en inmiddels is het een populair gebied om te wonen. Het ligt tegen het Mensingebos aan, en vlakbij de Holveen, de plas die in de winter als ijsbaan dient.
Foxwolde
Dit buurtschap heeft een eigen postcode en bestaat uit een lintbebouwing van zo’n 90 huizen. De potklei, die aan de rand van het dorp te vinden is, werd vroeger door de Cisterciënzermonniken gewonnen. Foxwolde ligt tegen Roderwolde aan. Aan de oostelijke rand van het dorp vind je de Kleibos. Mocht je in de lente in de buurt zijn, ga er dan vooral even kijken. De bodem van dit oude bos is dan volledig bedekt met bloeiende bosanemoon. Een adembenemend gezicht.
Lieveren
De plaatsnaam Lieveren is een stuk korter dan waar hij waarschijnlijk van afgeleid is: ‘bij de lieden van de persoon Livere.’ Deze familie Livere had een bos, het Lieverder bos. In de Middeleeuwen was er al een nederzetting, maar uit bodemvondsten is gebleken dat er al in de prehistorie mensen aanwezig waren. Pas in 1979 kreeg het dorp straatnamen. Erg bijzonder is het beekdalgebied het Lieverse Diep, waar je vanuit het uitzichtpunt aan de Mensingeweg bijzondere flora en fauna (zoals de ijsvogel) kunt bewonderen. Zeer de moeite waard is de jaarlijks terugkerende Liefair, een drukbezochte Fair met meer dan 100 standhouders.
Nieuw-Roden
Hoewel Nieuw-Roden fysiek een geheel vormt met Roden, wordt het toch als een eigen plaats gezien. Het heeft dan ook een eigen postcode. Nieuw-Roden is ontstaan als nederzetting van plaggenhutten op het heideveld tussen Roden en Zevenhuizen. Dat heideveld heette het Roderveld, en zo werd de nederzetting ook genoemd. Begin 20ste eeuw werden er steeds meer stenen huizen gebouwd, waardoor een andere naam nodig was; nieuwe kansen, nieuwe naam. In 1930 veranderde Roderveld dan ook in Nieuw-Roden. De oude naam Roderveld is niet helemaal verloren gegaan, er is een nieuwbouwwijk in Roden naar vernoemd. Leuk feitje: het grootste paasvuur van Drenthe is in Roderwolde te zien. Daarnaast zijn er talloze fiets- en wandelroutes in de omgeving.
Nietap
Nietap is geen bijzonder oud dorp. Het ontstaan ervan is te danken aan een herberg (nieuwe tap) die rond de 17e eeuw gebouwd werd. In die tijd waren er verschillende belastingstelsels in de verschillende provincies. Handelaren moesten soms lang wachten bij de grenzen, waardoor een herberg goed van pas kwam. Pas in de 20ste eeuw groeide het dorp. De provinciegrens tussen Drenthe en Groningen gaat dwars door een winkelpand heen. Er is al een tijdje een plan om het Drentse Nietap en het Groningse Leek samen te voegen omdat beide dorpen in elkaar over gaan, maar dat plan stuit op zulk hevig verzet, dat daar voorlopig nog geen sprake van is.
Matsloot
Matsloot is een van de kleinste formele woonplaatsen in Nederland. Het heeft een eigen postcode, ondanks dat het maar 10 huizen heeft. Het pompgebouw en travohuis in Matsloot is in 1935 gebouwd en werkt nog steeds. Het zorgt ervoor dat de waterstand tussen het Leekstermeer en het Peizediep gereguleerd kan worden.
Roderesch
Roderesch is ontstaan door wilde ontginning. Dat betekent dat er zonder toestemming een plaggenhut werd neergezet. Na de eerste volgden er meer. In de nederzettingen woonden arme boeren. Weer later kwamen er arbeidershuisjes en zo breidde het dorp zich steeds meer uit. Roderechs, Alteveer en Steenbergen vormen samen de RAS-dorpen. Rondom het dorp vind je het prachtige Mensingebos.
Roderwolde
Roderwolde is ontstaan door ontginning van het veengebied vanuit Roden. In het begin van de 12e eeuw besluit Roderwolde zich af te scheiden van Roden. Roderwolde kent, naast oude gebouwen, ook nieuwbouw, waardoor ook een dorpskern is ontstaan. Samen met de omringende buurtschappen Sandebuur, Foxwolde en Matsloot, zorgen de bewoners voor een rijk en gezellig verenigingsleven.
Steenbergen
Hunebed D1, dat ten noorden van Steenbergen ligt, verklaart de naam van dit dorp. De meervoudsvorm suggereert dat er meer hunebedden in de buurt gelegen hebben, maar daar is geen bewijs van. Steenbergen ontstond als nederzetting in de middeleeuwen als onderdeel van Roden, maar werd in de 17e eeuw al zelfstandig. Nabij Steenbergen vind je de Zuurse Duinen, een stuifzandgebied dat ontstond door overbegrazing. Om deze verzanding tegen te gaan zijn aan de west- en noordkant van Steenbergen bossen met grove dennen aangeplant.
Terheijl
De naam van dit buurtschap van Nietap komt waarschijnlijk van de uithof van het klooster in Aduard, dat Ter Hel(le) heette. Hel betekent laagte, of glooiende vlakte. Pas vanaf de 19e eeuw ontwikkelde zich een nederzetting. Het landgoed Terheijl is vrij toegankelijk en bijzonder mooi en interessant om te bezichtigen. Humor is van alle tijden; de naam van de pingoruïne Vagevuur (het meertje in de bossen bij Terheijl) is waarschijnlijk een grapje van de monniken, dat refereert aan de naam van de uithof.
Leutingewolde
Dit buurtschap ligt tegen Roden aan en is te bereiken via een tunnel. Formeel is Leutingewolde een woonplaats, het heeft een eigen postcode. Leutingewolde is ontstaan als een middeleeuws veenontginningsdorp. De plaats heeft sinds 1335 verschillende plaatsnamen gehad, waaronder Lockincwolda, Lotyngewolde en Leutingewold. De plaats draagt de huidige naam sinds 1955. Leutingewolde bestaat uit een rond lopende weg, die De Ring heet
Norg
Wie Noordenveld bezoekt, kan niet om Norg heen. Dit oude dorp dat net als Roden al vanaf de middeleeuwen bestaat, staat niet alleen bekend om zijn mooie wandel- en fietsroutes. Geniet ook op een van de vele terrasjes, van de folley-art, de leuke winkeltjes en de monumenten die Norg rijk is. Rondom Norg vind je een uitgebreid bosgebied, met natuurhuisjes, campings en prachtige uitgezette wandelingen.
Dorpen in de omgeving
Langelo
Dit dorp, dat tussen Roden en Norg in ligt, is ontstaan in de vroege middeleeuwen. Door overbegrazing van een nabijgelegen heideveld ontstonden de Langeloerduinen; stuifzand dat niet meer door de plantenwortels tegengehouden werd. Om verdere verstuiving tegen te gaan, werd er bos aangeplant tussen Langelo en Norg. Dat maakt dat Langelo niet alleen een pittoresk dorp is met twee brinken, het ligt ook nog eens in een bijzonder mooi en bosrijk gebied. Ook in Langelo: de gasopslag van de NAM. Natuurlijk niet midden in het dorp, maar aan de rand van het gebied. Het is een van de drie gasopslaggebieden in Nederland. Waar een klein dorp groot in kan zijn!
Westervelde
Men vermoedt dat Westervelde rond 1400 ontstond, doordat boeren stukken grond van de adel pachtten. Westervelde heeft een beschermd dorpsgezicht, wat het zeer de moeite waard maakt voor een bezoek. Het dorp ligt tussen erg oude (oer)bossen en is nauwelijks uitgebreid, wat ervoor gezorgd heeft dat het oude karakter bewaard is gebleven. In 2019 is er een prachtige natuurbegraafplaats bij Westervelde aangelegd. Op deze begraafplaats wordt eeuwige grafrust gegarandeerd.
Peest
Peest is erg oud. Men vermoedt dat de oudste vermelding van het dorp al uit 1125 stamt. En ver daarvoor werd de omgeving al bewoond door het Trechterbekervolk, dat ook bekend staat als hunebedbouwers. Het dorp heeft ongeveer 50 huizen en heeft -naast een rijke oude geschiedenis- ook een rijke jongere geschiedenis. Zo werd er rond 1940 een noodlandingsterrein aangelegd door de Duitsers. Het vliegveld was 280 hectare groot, maar kon nauwelijks worden benut door een te hoge waterstand. Na de oorlog werd het terrein gebruikt om overgebleven munitie onschadelijk te maken, maar een deel daarvan ontplofte niet. Daarom werden er aan het begin van de 21ste eeuw rond de 200.000 stuks munitie uit de grond gehaald.
Een
Een bestaat uit drie kernen die met elkaar vergroeid zijn: Zuideinde, Middenbuurt en Noordeinde. In 1330 werd er al melding gemaakt van Een, dat aanvankelijk Eden heette. Men vermoedt dat dat turf betekende. Aan de Schansweg is de Zwartendijksterschans te zien, een van de weinige schansen uit de Tachtigjarige Oorlog die nog bestaan en te bezichtigen zijn.
Een-West
Dit is een buurtschap dat officieel onder Een valt. Omdat het als enige buurtschap een eigen postcode heeft, zou het formeel een plaats moeten zijn. Een-West ligt vlakbij het drie-provinciën-punt van Groningen, Drenthe en Friesland. Een-West ligt in het ‘Neusje van Drenthe’, het bijzondere uitstulpinkje op de kaart van Drenthe, dat is ontstaan na een grondconflict tussen bewoners van Leek en Een in 1717.
Peize
In de vijftiende eeuw begon men bier te brouwen in Groningen. Al snel kwam er een grote vraag naar hop. Veel boeren in Peize begonnen hop te verbouwen. Er werd zo veel hop verbouwd, dat het zelfs naar Engeland en Duitsland vervoerd werd. Aan het Noordsepad is nog een hoptuin te bezichtigen. Maar Peize is zo veel meer dan alleen hop. Zo ligt het rechtstreeks aan de Onlanden, het overstromingsgebied dat ervoor moet zorgen dat omringende gebieden droge voeten houden. De Onlanden is een prachtig natuurgebied, waar bijzondere vogels te vinden zijn. En als je heel goed oplet, zie je misschien een otter zwemmen! Zwem je liever zelf? Neem dan een duik in het openluchtbad. Of duik lekker de bijzonder luxe sauna in.
Peize
In de vijftiende eeuw begon men bier te brouwen in Groningen. Al snel kwam er een grote vraag naar hop. Veel boeren in Peize begonnen hop te verbouwen. Er werd zo veel hop verbouwd, dat het zelfs naar Engeland en Duitsland vervoerd werd. Aan het Noordsepad is nog een hoptuin te bezichtigen. Maar Peize is zo veel meer dan alleen hop. Zo ligt het rechtstreeks aan de Onlanden, het overstromingsgebied dat ervoor moet zorgen dat omringende gebieden droge voeten houden. De Onlanden is een prachtig natuurgebied, waar bijzondere vogels te vinden zijn. En als je heel goed oplet, zie je misschien een otter zwemmen! Zwem je liever zelf? Neem dan een duik in het openluchtbad. Of duik lekker de bijzonder luxe sauna in.
Dorpen in de omgeving
Altena
Altena was een buurtschap van Peize, maar wordt sinds 1998 als dorp beschouwd. Het is klein, met zo’n 300 inwoners. Je vindt er geen horeca en geen winkels. Dat wil niet zeggen dat Altena saai is. Eiergooien, curling met strijkijzers, lentefair, de toneelgroep, buurtfeesten… Er is regelmatig wat te beleven in Altena.
Peizermade
Peizermade is een lintdorp aan de provinciale weg N372. Het is ontstaan op een zandrug in drassige gebieden tussen Peize en Groningen. Peizermade is nooit erg gegroeid, ondanks de aanleg van de tramlijn in 1913. De tramlijn ligt er niet meer, maar er is nog te zien waar hij gelopen heeft. De huizen aan de westkant zijn namelijk ver van de weg af gebouwd.
Peizerwold
Peizerwold valt -net als Peizermade- onder Peize en bestaat uit zo’n 20 huizen. Desondanks heeft het twee rijksmonumenten; de herenboerderij Hoeve Woudrust en het voormalige tolhuis aan de Groningerweg. Rondom Peizerwold liggen de Peizer- en Eeldermaden. Fietsers hoeven de drukke Groningerweg waar Peizerwold aan ligt niet meer over te steken, sinds kort ligt er een fietstunnel onder de provinciale weg.
Veenhuizen
Gevangenisdorp Veenhuizen is sinds 1984 vrij toegankelijk. Voor die tijd was het een gesloten dorp, waar alleen bewoners en gevangenen mochten komen. Het dorp heeft een rijke historie en werd vroeger Hollands Siberië genoemd, door zijn functie als strafkolonie. Naast enorm veel activiteiten en attracties zoals het gevangenismuseum, de escapebus, excursies en monumentale gebouwen, biedt Veenhuizen nog veel meer. Rondom Veenhuizen liggen uitgestrekte natuurgebieden met mooie wandelroutes. Na afloop strijk je natuurlijk even neer bij Hotel-Restaurant Bitter & Zoet, of van Pasen tot oktober bij theetuin Zunneschien; kronkelende paadjes in een bloeiende tuin met zitjes op verstopte plekken. En loop dan ook meteen de galerie even binnen, waar je kunst van diverse kunstenaars kunt bewonderen.
Dorpen in de omgeving
Zuidvelde
In de late middeleeuwen werden er een aantal boerderijen gebouwd aan de rand van de heide bij Norg. Er staan zo’n 70 huizen. Tussen Zuidvelde en Westervelde ligt het Tonckensbosch, niet te verwarren met het Tonckensbosch dat bij Huis ter Heide ligt. Aan de brink staan meerdere authentieke boerderijen.
Huis ter Heide
Huis ter Heide heeft zijn naam te danken aan een herberg met deze naam. Het pand bestaat nog, maar het is geen herberg meer. Huis ter Heide bestaat uit zo’n 80 huizen. Wie een adres zoekt, moet soms even zijn best doen; het gedeelte aan de Norgervaart heeft geen doorlopende huisnummers, omdat de gedeelten in verschillende gemeenten liggen. Rond Huis ter Heide liggen mooie fiets- en wandelroutes.
Peizerwold
Peizerwold valt -net als Peizermade- onder Peize en bestaat uit zo’n 20 huizen. Desondanks heeft het twee rijksmonumenten; de herenboerderij Hoeve Woudrust en het voormalige tolhuis aan de Groningerweg. Rondom Peizerwold liggen de Peizer- en Eeldermaden. Fietsers hoeven de drukke Groningerweg waar Peizerwold aan ligt niet meer over te steken, sinds kort ligt er een fietstunnel onder de provinciale weg.